blog / Nowości i Porady

ZNACZENIE UTRZYMANIA FABRYKI W CZYSTOŚCI I PORZĄDKU

how to clean factory

Szacowany czas czytania: 6 minut

 

 

Fabryki przeszły długą drogę od rewolucji przemysłowej. Osiągnęli bardzo wysoki poziom innowacji technicznych, a warunki pracy pracowników uległy znacznej poprawie.

 

Obszary te mogą nie zawsze być w zasięgu wzroku publicznego, ale wymagają profesjonalnej konserwacji z korzyścią dla zdrowia i bezpieczeństwa pracowników oraz globalnych wyników firmy.

 

Dlatego tak ważne jest planowanie sprytnych codziennych, cotygodniowych i miesięcznych procedur sprzątania: utrzymanie zadowalającego poziomu bezpieczeństwa i zdrowia w pomieszczeniach może pomóc w uniknięciu wymagającej pracy i wyzwań wynikających z rzadkiego sprzątania. Nie wolno nam zapominać, że każdy rodzaj nieusuwanego brudu lub pozostałości może stać się zagrożeniem. Codzienne i zwykłe rozlanie smaru i innych płynów używanych do produkcji, a nawet zwykły kurz lub brud może spowodować poślizgnięcie się i przewrócenie się pracowników lub zatrzymanie pracy maszyn.

 

Skuteczne rozwiązania czyszczące pomagają przemysłowi utrzymać wysoki poziom bezpieczeństwa i wydajności w swoich obiektach, unikając zagrożeń dla środowiska i zdrowia, a ostatecznie dostarczając na rynek doskonałe produkty.

Zagrożenia środowiskowe

Niekontrolowane gazy, pyły, opary, opary i dymy są często bezpośrednią konsekwencją złej konserwacji zarówno maszyn, jak i ich otoczenia. Linia produkcyjna powinna być zawsze utrzymywana w czystości i w idealnym stanie technicznym. Alejki magazynowe powinny być wolne od resztek złomu i brudu.

To trudne zadanie, ale bardzo korzystne.

Zagrożenia biologiczne

W niektórych gałęziach przemysłu, jeśli nie są trzymane pod ścisłą kontrolą, szkodniki, pleśnie, grzyby, bakterie, drożdże i wirusy mogą stanowić bardzo poważne ryzyko produktywności.

 

Na przykład w przemyśle spożywczym bardzo ważne jest czyszczenie i dezynfekcja obszaru przygotowywania żywności i wszystkich narzędzi używanych do produkcji żywności. Muszą być wolne od zagrożeń fizycznych, alergizujących, chemicznych i mikrobiologicznych, aby zapobiec ryzyku zanieczyszczenia produktów i konsumentów.

 

Dodatkowo, jeśli chcemy, aby procesy sprzątania były naprawdę efektywne, powinniśmy uświadomić rzeczywistemu personelowi sprzątającemu powody i obowiązki stojące za procedurami sprzątania:

 

  • Zmniejszenie ryzyka związanego z zagrożeniami żywnościowymi – zatruciem pokarmowym i zanieczyszczeniem ciałami obcymi;
  • Przestrzegać przepisów lokalnych i międzynarodowych;
  • Aby spełnić specyficzne wymagania klienta;
  • Aby spełnić rygorystyczne wymagania światowych standardów bezpieczeństwa żywności (GFSI) i/lub specyficznych
    wymagań klientów;
  • Uzyskanie pozytywnych wyników audytu i inspekcji;
  • Aby zwiększyć maksymalną produktywność roślin;
  • Aby zapewnić higieniczny obraz wizualny;
  • Promowanie bezpiecznych warunków pracy dla personelu, wykonawców i gości;
  • Aby uniknąć inwazji szkodników.

 

 

Mówiąc o przemyśle spożywczym, byłoby właściwe i wskazane stosowanie przyjaznych dla środowiska przemysłowych środków i roztworów czyszczących , specjalnie zaprojektowanych i opracowanych w celu zapewnienia odtłuszczenia i zdezynfekowania powierzchni w optymalny sposób.

 

Business towers and Green leaves

Obszary przemysłowe podlegające czyszczeniu

W fabryce istnieje wiele różnych obszarów, które muszą być utrzymywane w czystości i porządku, z których każdy musi spełniać określone wymagania:

 

  • Podłogi;
  • Ściany;
  • Sufity;
  • Okna;
  • Meble biurowe;
  • Urządzenia produkcyjne zakładu;
  • Przestrzenie zewnętrzne.

 

IPC może zaproponować różne i specyficzne najlepsze praktyki czyszczenia, rozwiązania i sprzęt dla każdego z tych obszarów. 

 

Aby dowiedzieć się więcej o naszych propozycjach, nie przegap naszego kolejnego wpisu!

 

Chcesz wiedzieć więcej o produktach IPC? Przejdź do naszych stron produktów!

Ta strona używa plików cookie oraz innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z ustawieniami twojej przeglądarki.
Jak używamy Cookies
Informacje o cookies
AKCEPTUJĘ
INFOLINIA