Szacowany czas czytania: 6 minut
Fabryki przeszły długą drogę od rewolucji przemysłowej. Osiągnęli bardzo wysoki poziom innowacji technicznych, a warunki pracy pracowników uległy znacznej poprawie.
Obszary te mogą nie zawsze być w zasięgu wzroku publicznego, ale wymagają profesjonalnej konserwacji z korzyścią dla zdrowia i bezpieczeństwa pracowników oraz globalnych wyników firmy.
Dlatego tak ważne jest planowanie sprytnych codziennych, cotygodniowych i miesięcznych procedur sprzątania: utrzymanie zadowalającego poziomu bezpieczeństwa i zdrowia w pomieszczeniach może pomóc w uniknięciu wymagającej pracy i wyzwań wynikających z rzadkiego sprzątania. Nie wolno nam zapominać, że każdy rodzaj nieusuwanego brudu lub pozostałości może stać się zagrożeniem. Codzienne i zwykłe rozlanie smaru i innych płynów używanych do produkcji, a nawet zwykły kurz lub brud może spowodować poślizgnięcie się i przewrócenie się pracowników lub zatrzymanie pracy maszyn.
Skuteczne rozwiązania czyszczące pomagają przemysłowi utrzymać wysoki poziom bezpieczeństwa i wydajności w swoich obiektach, unikając zagrożeń dla środowiska i zdrowia, a ostatecznie dostarczając na rynek doskonałe produkty.
Zagrożenia środowiskowe
Niekontrolowane gazy, pyły, opary, opary i dymy są często bezpośrednią konsekwencją złej konserwacji zarówno maszyn, jak i ich otoczenia. Linia produkcyjna powinna być zawsze utrzymywana w czystości i w idealnym stanie technicznym. Alejki magazynowe powinny być wolne od resztek złomu i brudu.
To trudne zadanie, ale bardzo korzystne.
Zagrożenia biologiczne
W niektórych gałęziach przemysłu, jeśli nie są trzymane pod ścisłą kontrolą, szkodniki, pleśnie, grzyby, bakterie, drożdże i wirusy mogą stanowić bardzo poważne ryzyko produktywności.
Na przykład w przemyśle spożywczym bardzo ważne jest czyszczenie i dezynfekcja obszaru przygotowywania żywności i wszystkich narzędzi używanych do produkcji żywności. Muszą być wolne od zagrożeń fizycznych, alergizujących, chemicznych i mikrobiologicznych, aby zapobiec ryzyku zanieczyszczenia produktów i konsumentów.
Dodatkowo, jeśli chcemy, aby procesy sprzątania były naprawdę efektywne, powinniśmy uświadomić rzeczywistemu personelowi sprzątającemu powody i obowiązki stojące za procedurami sprzątania:
- Zmniejszenie ryzyka związanego z zagrożeniami żywnościowymi – zatruciem pokarmowym i zanieczyszczeniem ciałami obcymi;
- Przestrzegać przepisów lokalnych i międzynarodowych;
- Aby spełnić specyficzne wymagania klienta;
- Aby spełnić rygorystyczne wymagania światowych standardów bezpieczeństwa żywności (GFSI) i/lub specyficznych
wymagań klientów; - Uzyskanie pozytywnych wyników audytu i inspekcji;
- Aby zwiększyć maksymalną produktywność roślin;
- Aby zapewnić higieniczny obraz wizualny;
- Promowanie bezpiecznych warunków pracy dla personelu, wykonawców i gości;
- Aby uniknąć inwazji szkodników.
Mówiąc o przemyśle spożywczym, byłoby właściwe i wskazane stosowanie przyjaznych dla środowiska przemysłowych środków i roztworów czyszczących , specjalnie zaprojektowanych i opracowanych w celu zapewnienia odtłuszczenia i zdezynfekowania powierzchni w optymalny sposób.
Obszary przemysłowe podlegające czyszczeniu
W fabryce istnieje wiele różnych obszarów, które muszą być utrzymywane w czystości i porządku, z których każdy musi spełniać określone wymagania:
- Podłogi;
- Ściany;
- Sufity;
- Okna;
- Meble biurowe;
- Urządzenia produkcyjne zakładu;
- Przestrzenie zewnętrzne.
IPC może zaproponować różne i specyficzne najlepsze praktyki czyszczenia, rozwiązania i sprzęt dla każdego z tych obszarów.
Aby dowiedzieć się więcej o naszych propozycjach, nie przegap naszego kolejnego wpisu!
Chcesz wiedzieć więcej o produktach IPC? Przejdź do naszych stron produktów!